Livet efter 65 - existentiella betraktelser!

Ansvarslag 2 – Ansvaret tillhör ägaren

Lev syftet med ditt liv!

Problem eller inte?

Ansvar kan vara något naturligt eller upplevas som ett problem. Uppfattar jag det som naturligt har jag förmodligen en mogen syn på mitt liv och vet vart jag vill. Om jag uppfattar ansvaret som ett problem, och inte tar mitt förväntade ansvar kan det orsaka problem för mig själv, eller upplevas som ett problem för andra. Andra upplever att jag inte tar det ansvar som de anser att jag bör ta och konsekvensen av det blir att andra drabbas. Detta kan gälla allt från en enskild handling till livet i sin helhet.

Terapeutens roll

Visst kan det vara skönt att låta andra ta ansvaret för mitt liv, låt mig få koppla av, låta mig slippa ta den energi som krävs och det mod jag inte förmår uppmana. Det händer att jag får klienter som kommer till mig och förväntar sig att jag som psykosyntesterapeut skall ge dem svaret på deras livs gåta. Naturligtvis varken kan eller vill jag göra det. Min uppgift som terapeut är att guida klienten med frågor, samtal och andra metoder som stämmer i ögonblicket, så att klienten själv ser sina egna svar. Ingen annan än klienten själv kan se sina svar.

Råd - utifrån vems behov?

Låter jag mig styras av andra och låter andra ta ansvar för mig och mitt liv, så kommer jag snart att hamna i en situation där jag blir vilsen. Jag har många gånger fått höra att du borde göra si eller så, och fått sura kommentarer för att jag inte följt deras råd, för de råden har ju givit dem(!) så mycket. Men deras råd utgår från deras situation och deras behov. Visst kan det tänkas att det i det enskilda fallet stämmer överens med mina behov och min vilja, men i dessa ansvarslagar talar jag om ansvaret för mitt liv, och det är något mycket större och komplexare.

Ingen annan kan ta ansvar för mitt liv, varken nu eller senare. Om jag sen väljer att se ansvaret för mitt liv som ett problem eller en möjlighet, ja, det är upp till mig.

Jag erbjuder det möte du vill ha; lyssnande, mjukt stödjande, prövande och/eller utmanande. DU bestämmer!

Lars-Anders Rolfhamre
Mobil: 070-526 29 34
Mail: info@brainstretching.se

Besöksadress:
”Andrummet”, Nybohovsgränd 18
Ovanför Liljeholmens centrum
Stockholm

Blir du nyfiken och vill komma i kontakt med mig? Fyll i uppgifterna till höger så kontaktar jag dig så snart jag kan

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.