Livet efter 65 - existentiella betraktelser!

Ansvarslag 3 – Att ta ansvar möjliggör ett fullt liv

Lev syftet med ditt liv!

Syfte med livet

Att ta ansvar kostar energi och mod, talas det om i ansvarslag 1. Att ta ansvar för det egna livet är grundläggande för ett rikt liv handlar ansvarslag 3 om.

Inom psykosyntesen talar vi om Självet, som är synonymt med mitt syfte med just mitt liv. Var och en har sitt eget syfte med sitt liv, och ett eget ansvar att styra sina handlingar så att detta syfte uppnås.

Dolda drivkrafter

För mig var det så, att när jag insåg de tre grundläggande behoven i mitt liv, hittade jag också de tre grundläggande drivkrafterna för mitt liv. När jag väl funnit dessa drivkrafter, blev de så pass tydliga för mig att de började leva sitt eget liv. Jag började ana att de drömmar och önskningar jag hade haft kan bli verklighet, och ropade på att bli tillmötesgångna. Trots att jag hade förträngt dem så har de alltid funnits där och finns där än idag, om än på ett mer medvetet sätt.

Val har konsekvenser

Att inte ta ansvar för mitt liv, kan bero på att jag inte kan eller vill se vad ett fullt liv skulle innebära för mig. Många gånger är jag rädd för de konsekvenser som mina val kan få, konsekvenser som kan påverka min omgivning på olika sätt. För det är ju så att om jag förändras, så påverkas även övriga personer runt omkring mig och de kanske inte alls vill ha någon förändring.

Jag måste ha mod att följa min väg. Denna väg kan medföra oro hos omgivningen, jag förändrar ju mitt förhållningssätt. Vägen kan också leda till andra påtagliga förändringar, t ex skilsmässa. Jag har ett val mellan att leva vidare på nuvarande sätt och förneka eller förhindra delar av potentialen i mitt liv, eller att våga trotsa mina rädslor och förverkliga mig själv.

En sann människa ger respekt

Att möta en människa som är sann mot sig själv inger stor respekt. En respekt som finns där även om jag kanske inte håller med om denne persons åsikter alla gånger eller kan ha åsikter om de konsekvenser som uppstår ’på vägen’ när denna människa söker sin potential.

Psykosyntesen nämner bl a den kärleksfulla viljan, vilken är den vilja som gör att jag på vägen försöker minimera konsekvenserna för min omgivning, utan att jag för den skull ger avkall på mitt syfte med mitt liv.

Vems liv är det jag skall leva? Vems liv är det jag har ansvar för? Du vet fullt ut, innerst inne, vad syftet med ditt liv är. Du kan behöva hjälp att se det, men det är ditt ansvar att förverkliga det!

Jag erbjuder det möte du vill ha; lyssnande, mjukt stödjande, prövande och/eller utmanande. DU bestämmer!

Lars-Anders Rolfhamre
Mobil: 070-526 29 34
Mail: info@brainstretching.se

Besöksadress:
”Andrummet”, Nybohovsgränd 18
Ovanför Liljeholmens centrum
Stockholm

Blir du nyfiken och vill komma i kontakt med mig? Fyll i uppgifterna till höger så kontaktar jag dig så snart jag kan

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.