Livet efter 65 - existentiella betraktelser!

Ansvarslag 5 – Att oombedd ta över ansvar för andras liv, tar ifrån den andre dess ansvar

Lev syftet med ditt liv!

Vet du bättre än jag själv?

Denna lag fokuserar på när jag anser att jag tycker mig veta bättre än du själv om vad du bör göra. Det kan vara så att jag är en besserwisser i största allmänhet, att jag lever ihop med dig som är sjuk och behöver vård, att jag ser att du är på väg ’utför’ vare sig det gäller missbruk eller annat. Många andra exempel finns också.

Visst finns det speciella tillfällen i livet när det är relevant att ta över kontrollen för någon annan. Dessa tillfällen finns väl reglerade i bl a det psykiatriska regelverket och handlar i huvudsak om när det är uppenbar fara för ditt eller annan persons liv.

Skylla på andra

Om jag vänjer mig vid att någon tar över mitt ansvar kan jag tillfälligtvis att få ett lättare liv, men jag fråntas möjligheten att möta mina egna problem och att växa. Jag vänjer mig med att andra ordnar saker eller talar för mig, i stället för att lösa mina egna, ofta existentiella, problem. Jag behöver ju inte ta tag i mitt eget liv, jag vet ju att det är någon som kommer att fixa min situation i alla fall. Om inte annat, så får jag någon att skylla mina egna misslyckanden på.

För den som tenderar att över ansvaret för en annan krävs att denne kan särskilja på vem som ansvarar för vad. I fallet med en sjuk familjemedlem, kunna särskilja på vad som står för sjukdomen respektive för de friska behoven hos den person som är sjuk.

Empati och sympati

Ett sätt att se denna ansvarsuppdelning är att skilja på empati och sympati. Har jag sympati för en behövande person tar jag över personens känslor som mina egna, och kommer förmodligen att ta över ansvaret helt eller delvis som om det vore jag som vore sjuk. Har jag förmågan av visa empati i stället, så kan jag lyssna på dig, vara närvarande när du behöver, men låta dig själv ta ansvaret och be om hjälp eller tacka ja eller nej till mina erbjudanden om stöd.

För att förtydliga den empatiska situationen; Jag har full rätt att erbjuda min hjälp, att fråga ’Vill du höra vad jag tycker?’. Men, och detta är viktigt, det är du som har både ansvar och rättighet att tacka ja eller nej. Det handlar om din självaktning. Du beslutar om ditt liv, helt enligt övriga ansvarslagar.

Låta barnen växa

Ett undantag från dessa ansvarslagar är det ansvar vi har som vårdnadshavare för våra barn. Men även här finns aspekten att ju förr vi kan släppa kontrollen på våra barn, ju mer får de växa och mogna. Naturligtvis, i samstämmighet med respektive individs egna möjligheter att ta detta ansvar. Att vara en ’curling-förälder’ skapar ett beroende som både föräldrar och barn  senare får lida för.

Jag erbjuder det möte du vill ha; lyssnande, mjukt stödjande, prövande och/eller utmanande. DU bestämmer!

Lars-Anders Rolfhamre
Mobil: 070-526 29 34
Mail: info@brainstretching.se

Besöksadress:
”Andrummet”, Nybohovsgränd 18
Ovanför Liljeholmens centrum
Stockholm

Blir du nyfiken och vill komma i kontakt med mig? Fyll i uppgifterna till höger så kontaktar jag dig så snart jag kan

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.