Livet efter 65 - existentiella betraktelser!

Ansvarslag 6 – Att oombedd ta ansvar för andra speglar ens egna behov

Lev syftet med ditt liv!

Missriktad kärlek

Att oombedd ta över ansvaret för andra och hur detta påverkar den som drabbas, speglas i ansvarslag 5. I ansvarslag 6 speglas samma sak, men utifrån den som oombedd tar över ansvaret. Vad är det som gör att jag känner behov av att oombedd ta över någons ansvar.

Oftast handlar det om en missriktad kärlek. Jag ser någon som far illa, eller gör något som jag inte tycker gynnar den personen. Någon som, i mina ögon, uppenbarligen inte förstår sitt eget bästa.

Vems behov?

Om jag går in och tar ansvar för någon annan, så kan det bero på att jag blivit ombedd att hjälpa till eller på att jag speglar mina egna otillfredsställda behov i den andra, dvs jag lägger över mina behov på den andra. I det första fallet möter jag den andres behov och det andra fallet möter jag mina egna behov.

Vilka kan då mina egna behov vara som jag projicerar på den andra? Jo, t ex att jag hoppas få bekräftelse på att jag är duktig, att jag blir sedd som en generös person, att jag kommer att betraktas som osjälvisk av omgivningen. Det kan vara så att jag rädd för min egen skull för det som skulle kunna hända den andra, så att jag för den skull ser mig själv i den andra och speglar min rädsla. Listan på orsaker är lång och mycket individuell.

I grunden handlar det om att stärka min egen självkänsla på andras bekostnad. (se ansvarslag 5)

Jag erbjuder det möte du vill ha; lyssnande, mjukt stödjande, prövande och/eller utmanande. DU bestämmer!

Lars-Anders Rolfhamre
Mobil: 070-526 29 34
Mail: info@brainstretching.se

Besöksadress:
”Andrummet”, Nybohovsgränd 18
Ovanför Liljeholmens centrum
Stockholm

Blir du nyfiken och vill komma i kontakt med mig? Fyll i uppgifterna till höger så kontaktar jag dig så snart jag kan

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.