Lars-Anders Rolfhamre

Författare.
Med en bakgrund inom IT och som samtalsterapeut.

Tapet-dilemma

När vi kom in i målarbutiken för tredje gången såg vi den direkt. Den gröna tapeten med ljusgröna skimrande fjärilar som tycktes flyga fritt. Vi hade redan bestämt att vi skulle måla hela sovrummet i grönt, men där i det ögonblicket, oberoende av varandra, bestämde vi oss för att ha en fondvägg bakom sängen. Och att resten av rummet ska målas i den ljusare gröna fjärilsfärgen.

Vår trea renoverades av bostadsrättsföreningen innan jag köpte den 2006. Det var nog en billighetsrenovering för att få lägenheten säljbar. Färgen i kökstaket krackelerar, lister saknas och en del annat, som vi nu ska åtgärda. För att inte tala om all vit färg som med ålderns rätt börjat gulna.

Det är först efter sommaren som målarna kommer och målar ytskiktet, så vi har gott om tid att planera. Vi har bestämt oss för att göra jobbet ordentligt, så innan de kommer, finns det mycket förberedelser. Måla inne i skåpen, flytta tavlor så att vi vet var de ska hänga när allt är klart, dra om kablar, komplettera lister och mycket mycket annat.

Vi har lärt oss det nya färgsystem som måleribranschen använder och hur det kodas på burkarna. Ett sinnrikt system som gör det enkelt att få lite ljusare, mörkare, mer gråaktigt eller vad det nu är vi vill. Den ljusgröna färgen heter till exempel S3010-G10Y. Och då vet alla vilken färg det är, oavsett leverantör. Och den ljusgrå färgen i köket heter S0502-Y.

Ett antal besök i olika färgbutiker har medfört att vi nu har ett flertal provburkar med olika färger och nyanser. Utifrån dem har vi bestämt oss för vilken färg som skall vara var. Det som blev kvar i provburkarna har fått förgylla insidan av köksskåpen.

Åter till målarbutiken. Vi fick all den hjälp vi behövde, i lugn och ro. Vi fick veta en massa saker som vi inte frågat efter, men som berikade vår kunskap. Färgerna på tapeten analyserades med en lite apparat så att vi kunde köpa provburkar med rätt färgkod. Vi fick med penslar för varje burk. Butikens tapetprov fick vi låna hem om vi ville.

Nu till mitt dilemma!

Vår fondvägg i sovrummet är 4 meter bred, så vi behöver 3 tapetrullar. I målarbutiken kostar rullarna 519:-/st. Jag kan beställa dem idag och hämta dem om några dagar. Alltså blir det ytterligare en tur och retur till butiken med bilen. Ungefär så som det alltid fungerat.

Men … om jag beställer dem på nätet i en annan affär kostar de 359:-/ st. För de tre rullar jag behöver, blir det alltså en femhundring lägre pris. Lägg därtill att jag får rullarna hemkörda med Budbee och ställda utanför min lägenhetsdörr. Och detta utan extra kostnad. Jag får förmodligen rullarna samma kväll eller dagen efter.

Och det är nu jag hamnar i ett dilemma, och kommer i beråd som min salig far skulle sagt. Ska jag köpa tapeterna i målarbutiken eller på nätet?

Vad är det värt att ha en målarbutik med bra och trevlig service som hjälpt oss en bra bit på vägen? De har en utbildad personal som står i en trevlig butik, vars lokaler också kostar.  Och är öppet alla dagar, till min tjänst.

Har jag någon moralisk skyldighet att köpa tapeterna i målarbutiken? Vill jag att fysiska affärer ska få finnas kvar, där jag kan få känna på produkterna och få kunnig personals råd?

Hur ska vi förhålla oss till det nya konsumtionslandskapet, där snart amerikanska Amazon etablerar sig på den svenska marknaden? Det spås om en stor förändring.

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *